Den rammer dig oftest mens du er på stranden. Og typisk en dag, midt i juli måned, midt imellem strandhåndklæder og lyden af bølger og børn i vandet. Og du kender den måske allerede. Måske har du kun hørt andre tale om den. Eller det er måske i denne sommer, at den rammer dig første gang: Den årlige, mentale limbo-tilstand ”nu-er-det-sommerferie-og-jeg overvejer-mit-job-liv”.
Out of office – but still in mind
I det klassiske forløb indtræder tilstanden 2-3 dage efter, at du er ”gået fra”. Ikke på basel, men på ferie. Sommerferie. Årets helle, hvor du kan falde lidt ned. På vej afsted på ferien har du allerede mentalt været igennem din ulæste mailbox, de hængende projekter og de udeblevne svar, som du forgæves rykkede for, lige inden du tog afsted. Du grubler måske stadig over, om du huskede at sætte din ”out-of-office” til, og du er efterhånden ved at slippe den hektiske spurt, som dagene op til din ferie ofte er. Men tilstanden indtræder på et tidspunkt; ”nu-er-det-sommerferie-og-jeg-overvejer-mit-job-liv”.
Spørgsmålet til dig i år kunne derfor være: Hvad vælger du at gøre ved det?
Begynd udefra
Et godt sted at begynde er, at spørge dig selv:
På en skala 1-10, hvor 1 er mindst, hvor tilfreds er jeg i mit daglige job-liv?
Bemærk, at det er det daglige job-liv, du skal tænke på. Det hverdagen, du skal forholde dig til. Det er trivslen i arbejdets dagligdag, og dermed meget ofte balancen over til tid til familien og de nære relationer, og ikke mindst tid til dig selv og dine hobbies og interesser. Det er i dagligdagen, hvor indsatsen lægges og belønningen eller tilfredsstillelsen helst skal udmønte sig. Er du i tvivl, så tænk igen, og giv dig selv et tal.
10-9
Hvis du svarer 9 eller 10, er der ikke grund til umiddelbar panik eller koldsved. Du er i grøn zone. Du har måske travlt, men kun i perioder. Du bliver udfordret og trives i dagligdagen. Du når både arbejde, dine nære relationer og ikke mindst dine egne hobbies. Du har balance og oplever energi. Og det smitter andre omkring dig – både kolleger og familie. Det mærker du klart, fordi dine omgivelser bemærker det overfor dig.
8-7
Du er et eller andet sted i det, som man kan kalde den lysegule zone. Det er ikke kritisk – endnu – men der er grund til at overveje, hvad det er, der gør, at dit tal ligger dér. Er det forbigående eller har det ligget dér det sidste halve eller hele år? Det er klogt at tænke over det allerede nu, så du kan identificere, hvad der evt skal justeres på.
Et tip:
Bliver du for længe i den lysegule zone, vil din omverden typisk lægge mærke til det – og ofte før du selv opdager det. Derfor kan du med fordel lægge mærke til, hvordan du har det med din omverden: Kommenterer de på dit humør? Eller synes du, at de ind imellem irriterer dig? Brokker dine medarbejdere eller din leder sig meget overfor dig? Eller brokker din partner sig overfor dig? Eller retter de på dig? Eller er de blevet helt stille?
Det er typisk denne ændring i din omverdens adfærd, som kan give dig et praj. Stilheden fra dine nære kan faktisk nærmest ”råbe” til dig, at du er ved at ændre dig, for de ser, at du ikke trives.
6-4
Du er i den gule zone. Det er hér, at du er ved at skulle handle – og gerne umiddelbart efter din ferie. Der er noget, der er i uorden. Eller i ubalance. Og der kan være rigtig mange årsager og gode forklaringer. Det bedste er at indse, at dit ”tal” er lavt, og derfor bør du handle på det.
Et par gode råd:
Find ud af, hvad årsagen/-erne kan være. Og læg en foreløbig plan for at gøre noget ved det. Brug resten af ferien på at notere for dig selv, hvori ubalancen består? Er det i dit job, hvor din indflydelse ikke matcher de krav, der stilles til dig? Eller handler det om en ubalance i dét, du gerne vil opleve i dit job-liv og dine længere karrieremål?
Notér, hvad du oplever i dag – og hvad du derfor mangler? Hvad er vigtigt for dig? Er det noget andet, end det var for blot et par år siden (det er det typisk!) Og hvad er det så nu? Begynd at notere ned på din mobil, når du nu alligevel – og med garanti! – kommer til at tjekke din arbejdsmail midt i ferien!
3-1
Ups. Tjek gerne, om du har vendt skalaen rigtigt. Hvis du har, og stadig er i denne helt lave ende – den røde zone – skal du handle. Gøre noget. Og gøre noget snart. Der er ubalance i noget grundlæggende; det kan være mellem dit ansvar og din indflydelse på jobbet, en manglende karriereudvikling, eller i balancen mellem job, familie og tid til dig selv.
Du kommer til at skulle arbejde på en ændring, inden andre mener, at du skal ændres. Og uanset om det er din chef, din partner, eller dine nære relationer, der korrigerer deres relation til dig, er det aldrig sjovt at være ude af kontrol. Det kan tage længe, rigtig længe, at komme tilbage efter at have mistet kontrollen for en stund. Så du skal tilbage i kampen og tage initiativet til handling. Nu.
Et par gode råd:
- Lav en plan for, hvad du vil gøre, når du kommer tilbage. Planen kan være simpel eller kompleks. Det afhænger helt af dig selv. Er din plan simpel, kan den have blot ét punkt: Tal med min leder! Eller min HR-partner! Eller med min coach!
- Er din plan mere kompleks, så overvej at inddele den i faser og med klare delmål eller deadlines.
- Planen kunne handle om at blive mere afklaret på, hvad der forventes af dig i jobbet eller hvad du vil og hvad du trives med. Hvor er du på vej hen i dit arbejdsliv? Hvad motiveres du af nu? Er det anderledes end for år tilbage? Hvad er realistisk for dig?
- Involvering er vejen frem, og du bør overveje, hvem du involverer, når du kommer hjem. Noget kan du tage med din partner og familie, andet skal du måske tage direkte med din chef. Og nogle gange kan det være en rigtig god idé at involvere en uvildig eller neutral coach til at hjælpe sig med at formulere de jobmål og spørgsmål, som passer til dig, og dit arbejdsliv.
Out of office – og tilbage igen?
Bliv ikke forskrækket over dine overvejelser, men notér dem ned for dig selv undervejs i din ferie. Det kan være guld værd for dig at huske tilbage på dine tanker, når hverdagen indtræder, og du skal tilbage på jobbet og køre videre i samme rille som før ferien. For det skal du vel? Eller?
Uanset, hvor du lander på skalaen – og hvilke overvejelser, du gør dig – så del dine oplevelser eller erfaringer. Har du fundet en god teknik, eller måde at tænke på, så del dine tanker eller metoder. Eller du er velkommen til blot at dele artiklen med én, du gerne vil gøre noget godt for.
God fornøjelse med øvelsen – og rigtig god ferie!